2012. december 4., kedd

Nem szeretjük a megállítható Tv-adást


Magyarországon még mindig nem hódít az időeltolásos televíziózás. Mi lehet ennek az oka?

Ugyan már évek óta elérhető a digitális  tévés rendszereken a fejlett technológiájú időeltolásos adás, még ma is egy playback percre száz élő perc jut a statisztikák szerint. 

Felmérés


A Nielsen Közönségmérés idén októberben saját nézőmérő rendszerével, az UNITAM-mal végzett statisztikai mérést a lineáris és nem lineáris tévénézési szokásokról.
Az eredmények szerint hazánkban egy hónap alatt 3,4 percet nézünk nem valós időben (time shifted viewing=TSV), amely a teljes tévénézési idő 1, 2 %-a csupán. A visszanézés időpontja szerinti megoszlásra jellemző, hogy a nem valós időben nézett tartalom legjelentősebb részét, 42%-át a sugárzás napján egy későbbi időpontban nézik vissza a TSV-zők, 27%-át a következő napon, 19%-át 2-4 napon belül, 12%-át pedig 5-7 napon belül.


TSV eszközök, szolgáltatások

Manapság egyre többféleképpen nézhetjük vissza a műsorokat, mint például valamilyen táregységre, memóriára történő rögzítésen keresztül (digitális beltéri egység, merevlemezes készülék,  DVD-író,  hagyományos videófelvevő), internetes letöltéssel, vagy  Video-on-Demand (VoD) szolgáltatáson keresztül, ahol a set-top-boxra érkezik a tartalom.

Itthon a Magyar Telekom elsők közt hozott kereskedelmi forgalomba TSV-t támogató tévés szolgáltatást. Emlékezetes, hogy a 2006-ban indult IPTV népszerűsítése során a szolgáltató eleinte éppen a PVR-funkcióra helyezte a hangsúlyt. A kedves és mémként terjedő T-Home reklám 2006-ból: 





Magyarországon a nagy kábeltévé-szolgáltatók (kivéve a DIGI-t) mind kínálnak  olyan digitális TV-ket ügyfeleiknek, mellyel az eredeti sugárzási időponthoz képest visszanézhetők egyes adások (on-demand, vagy catch-up tv), illetve rögzíthetők is a műsorok (PVR-rendszerű set-top boxokkal). A nem lineáris tévézési módok közé sorolhatók a különféle over the top tartalmak is, vagy a szolgáltatók online videotékájában található filmek letöltése, streamelése.

A tévépiacot jelenleg vezető UPC és a Telekom is kínál merevlemezes beltéri egységeket ügyfeleinek, ám mindkettő plusz költséget számol fel érte.

A nem lineáris tartalomfogyasztás időszaki fellendülése többnyire rangos sporteseményekhez köthető. Így például a nyári olimpiai játékok idején mindegyik nagy kábelszolgáltató (ahol erre a rendszer fel lett készítve) kínált olyan lehetőséget, mellyel az m1 és az m2 olimpiai közvetítései néhány napon belül visszanézhetők voltak. Az olimpia idején a catch-up tv funkciót összesen 12 ezer előfizető használta, ami magyar viszonylatban kiemelkedő aránynak számít. A Magyar Telekom IPTV-platformján a London Interaktív alkalmazást az előfizetők 20 százaléka indította el.



És hogy miért nem használják ki a Tv-nézők a visszanézés lehetőségét? 

A legtöbben a reklámok mennyiségére és a műsorok színvonalára hivatkoznak. Az is indok, hogy sok szolgáltató rengeteget ismétli adásait - akár havonta - így nem kell sokat várni, hogy újra leadják a kiválasztott műsort. Probléma, hogy plusz költséget számolnak fel a szolgáltatásért, és az előbb felsoroltak miatt nem tartják kifizetődőnek a nézők.

Előnyök

Előnyeit talán akkor élvezhetjük legjobban a szolgáltatásnak, ha valamilyen sporteseményt nézünk, és nem akarunk lemaradni a fontos pillanatokról, vagy ha nem készült el időben a vacsora a betervezett esti tévézéshez, esetleg így akarjuk trükközve kikerülni a sok reklámot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése