2012. november 8., csütörtök

E-levéltár Magyarországon is

Több évi nehézség után újra fellendülőben van a magyarországi e-levéltár projekt.


A november 6-ai Az elektronikus levéltár megvalósítása Magyarországon című sajtótájékoztatón ismertették az e-levéltár projekt legújabb fejleményeit.
A projekt európai uniós támogatással kezdődött 2007-ben, ám sok fennakadás volt. A megvalósításért felelős konzorcium tagjai: a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NISZ), a Magyar Országos Levéltár és a Budapest Főváros Levéltára (BFL). 


Miért kell a levéltárakat digitalizálni?

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója így indokolta a projekt szükségességét: „Ma, amikor minden irat elektronikusan keletkezik, az adatok bonyolult hálózati struktúrák mentén válnak információvá, így eddigi tudásunk elégtelenné vált. A digitális információ korában, releváns memóriaintézménnyé formáljuk a levéltárakat. Ehhez mindenekelőtt hatékonyabb együttműködést kell kialakítanunk az elektronikus közigazgatásért felelős, kormányzati szervekkel és egyenrangú partnereivé kell válnunk azoknak az iratképzőknek, akik meghatározóan elektronikusan hoznak létre iratot.”

Nehézségek

Az ezredfordulótól kezdődtek a nagy állami kezdeményezésű és támogatású iratdigitalizálási projektek. Ennek következtében kialakultak a feldolgozáshoz szükséges szabványok és szakmai közösségek, melyek megosztják egymással tapasztalataikat. Az e-levéltárral kapcsolatos legnagyobb nehézség, hogy országonként, régiónként, intézményenként mások a rendszerszintű elvárások. Az egyedi szoftverfejlesztés  lenne ideális, de ez nagyon költséges és időigényes feladat. Külföldi fejlesztések mintájára nálunk is a piacon elérhető dobozos termékek közül választanak, de ezeket a saját igényekre kell szabni.

Megvalósítás

Nehéz volt kivitelezőt is találni, mert egyik jelentkező sem tudta teljesíteni az összes feltételt. Végül az új projektvezető irányításával tavaly ősszel kettébontották a beszerzéseket, és a kockázatmentesen beszerezhető elemeket (levéltári szkennerek, nagy teljesítményű szerverek, a PC-k egy része) leválasztották a generálszállítói eljárásról. A konzorcium a múlt év végén szerződést kötött a T-Systems Magyarország Zrt.-vel. „A T-Systems Magyarország mint a magyar informatikai piac vezető rendszerintegrátora a projekt megvalósítása során saját tudásmenedzsment-ismereteit kiegészítette a levéltári szakmában jártas alvállalkozók tudásával (Poliphon, e-Corvina), és egy egységes keretbe foglalva használta fel az infrastruktúra, az alkalmazás és a funkcionalitás szintjén, illeszkedve a konzorciumi tagok saját rendszereihez.”

A szakemberek a rendelkezésre álló dobozos kínálatból ezért olyanokat választottak, melyeket Nyugat-Európa e téren előbbre álló országaiban már sikerrel használnak. Az egyik a Tessella SDB, az Angol Nemzeti Levéltár támogatásával kifejlesztett archiváló keretrendszer, a másik a svájci fejlesztésű scopeArchiv nyilvántartó rendszer.

Az elektronikus levéltár keretein belül jövő márciusban a Magyar Országos Levéltár két nagyteljesítményű szkennerrel fog gyarapodni. A Magyar Országos Levéltár jelenleg 4 447 171 digitális fájlt őriz, amelynek meghatározó része saját anyagáról készült másolat. Interneten kutatható többek között valamennyi középkori oklevél és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) iratainak jelentős része is. A tervek szerint a március végére üzembe helyezett gépeken az anyakönyvi mikrofilmek négymillió felvételének digitalizálása kezdődik meg.


Határidő

 Az eredeti teljesítési határidő 2011. szeptember lett volna, de ezt meghosszabbították 2012. február 29-éig. Jelen állás szerint a projekt lezárása 2013. március 31-én történne meg, ám a NISZ vezérigazgatója, Szabó Zoltán elmondása szerint biztos, hogy hosszabbítási kérelmüket el fogják fogadni. Így többszöri nekifutás után 2013 őszére befejeződhet a levéltári digitalizálási munka.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése