2012. november 28., szerda

Street View Budapesten is

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy elindulhat Budapesten is a Google Street View.



A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. Ehhez a Google Maps oldalán a nagyítóeszköz fölött kell a kis emberkére kattintanunk:

Adatvédelmi problémák

A környező országokban: Horvátországban, Szlovákiában, Romániában már működik a szolgáltatás. Ám több helyen, pl. Görögországban, Japánban és egy brit faluban, Broughtonban adatvédelmi vita lépett fel: nem egyeztek bele a lakosok a Street View elindításába. Bár az alkalmazás automatikusan elhomályosítja a rendszámtáblákat és az arcokat, néhány hiba fellelhető, például az alábbi képen, ahol a régi típusú francia rendszámtáblát nem vette észre, viszont a falra festett figura arcát kitakarta a Street View:

bocuse450

Budapesten is elindultak már 2009-ben a Google fényképező autói, de akkor mégis visszautasította a főváros a szolgáltatás elindítását.

Itt láthatjuk, hogyan működik a fényképezés folyamata:


Előnyök, hátrányok


A Street View fellendítheti a turizmust, megkönnyítheti a tájékozódás. Akár albérletkereséskor is segítségünkre lehet a környék feltérképezésében, anélkül, hogy oda kéne utaznunk. Hátrány viszont, amitől sokan félnek, hogy a bűnözést is elősegítheti. 


Arról egyelőre nincs hír, mikor lép életbe ténylegesen a szolgáltatás Magyarországon, de már így is elérhetők fotók az ország sok pontjáról.

Alternatíva


Sokan nem tudják, de Budapesten és Szentendrén már évek óta elérhető a Street View. Igaz nem a Google-verzió, de tökéletesen működik a térkép, mely a www.norc.hu oldalról érhető el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése